23 september 2016

Wadas expert om Sundbydomen:
”Kan vara prestationshöjande
– Om man menar att det inte är prestationsfrämjande så är det för att man inte har koll på litteraturen. Litteraturen säger klart att om man tar en hög dos så ökar styrka och återhämtning. Det finns inget tvivel, säger Backer, som är en av experterna i den kommitté som har hand om Wadas lista över förbjudna preparat."
Sundby hade använt en nebulisator, en särskild inhalator som förångar medicinen. Den var laddad med tre gånger 5 000 mikrogram salbutamol, alltså sammanlagt 15 000 mikrogram över fem timmar. Det är nära tio gånger så mycket som den tillåtna dosen på ett dygn: 1 600 mikrogram.

För Wadas expert finns det ingen diskussion om fallet.

"Det är inte ett spår komplicerat!

Varför var det viktigt att stänga av honom?

– Därför att det kan vara prestationsfrämjande. Det är ju därför det finns dopningsregler. När han tas med för mycket i sin urin, så har han tagit för mycket."
Vibeke Backer menar att nebulisatorn som har använts i Norge inte är tillåten enligt Wada.
– Det är förbjudet. Fullständigt, säger hon.
– Det har aldrig varit tanken, och det har aldrig varit en normal astmabehandling. Bara när man har en akut exacerbation och blir inlagd med mycket låg lungfunktion har man behov av en nebuliserad astmabehandling. Alla andra ska kunna klara sig med vanligt pulver eller spray, eventuellt med spacer.


1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant, tänk om detta hade varit ryssar som höll på med detta. Hur hade det låtit i Norge och Sverige då?
Givetvis ger det effekt, annars skulle de aldrig hållit på med detta och inte drivet det så till sin spets. Vilken konditionsidrottare har perfekta slemfria luftvägar varje dag?? Tyvärr litar jag inte ett dugg på FIS i denna fråga och den så kallade oberoende granskningsgrupp som skall titta på norskarnas missbruk. Svenske representanten har ju klart och tydligt deklarerat att "astmamedicin" inte är prestationshöjande redan innan. Kanske därför han blev uttagen till granskningsgruppen. Bra att Wada på allvar tar upp denna fråga, tror de har modet att ta de beslut som behövs.