29 oktober 2008

Rapporten!!!

Sammanfattning

Vallning vs. Sickling

20 kommentarer:

Anonym sa...

Modo-Brynäs. Någon som vet hur det gick?

Anonym sa...

Intressant, var det den sk vetenskapliga rapporten??

Jaja hur var det nu med de där 12 par skidorna varav 6-8 plockas ut?
3 par skidor användes, bara en sån sak, Kalle Anka-test var det nån som kallade det...

Det allrs mest remarkabla är ju att rapporten kommer fram till precis samma sak som Kuzmin. Vallade skidor går snabbare i början men samlar på sig smuts snabbare och förlorar därefter i glid.

Till skillnad från Kuzmin så gör SWIX rent skidorna efter varje glidsession. Plus att man gör väldigt korta glidtest, det var ju det här som var Kuzmins verkliga poäng att över långa sträckor samlar vallan smuts på ett annat sätt än sicklade.
Och i verkligeheten är det ju detta som är intressant inte vem som glider snabbast i första backen.

Så man kan väl säga att den här rapporten varken bekräftar eller kullkastar Kuzmins teorier.

Men man kan ju alltid tända i pannan med den för så mkt mer verkar den inte ha att komma med faktiskt....

Tony Pölder sa...

3 skidor är utvalda för att de skall vara ännu mer lika o därmed säkra testen. Teoretiskt hade man klarat sig med 2 par skidor om de hade varit nollade enligt det jag skrev innan, man måste ha ett stort urval för att hitta skdior som är "exakt så lika de kan bli"

Tony Pölder sa...

Sen gäller det att översätta engelskan rätt...
Swix rengör inte skidorna efter varje enskild mätning däremot rengör de skidorna efter slutfört glidtest (dvs när man är klar med alla mätningar under en testdag) vid rengöring så visades det sig att kuzminsicklat innehöll mer lort/skit än vallade skidor

Tony Pölder sa...

stålsicklat är konstant långsammare i alla snötyper o det diffar över en halv sekund som du kan se alltså över 0,5 sek...när swix testar vallor mot varandra så pratar de "stora differenser" som max 0,36 sek..och då är det jättestor skillnad dvs katastrofdåligt och den vallan plockas omedelbart bort från dagens vallning

Anonym sa...

hur är det med läsförståelse?´
med glidsession menas varje glidtillfälle inte varje specifikt glidtest.

varför har man inte bemödat sig att göra test över en lång sträcka det är ju fortfarande det som är intressant ? om det sen skiljer mkt i början är tämligen ointressant när man ska åka 9 mil.

det är ju just detta som de flesta av oss som testat sickling också upplevt att glider reltivt andra blir bättre och bättre dest längre man åker.

du kanske inser att den rapporten knappast bidrar till att öka förtroendet för vallningens förträfflighet utan snarare tvärtom.

för ärligt talat så där himla mkt var det inte att komma med och att kalla den mer vetenskaplig och oberoende än andra är bara löjligt.

fast jag undrar om du börjar mjukna lite , menar du att stålsickling skulle kunna vara ett alternativ till stenslip som underlag för vallning?

kanske finns det hopp om dig med

mvh carolus

Anonym sa...

Tony, utan att ta ställning i frågan vallning vs stålsickling kan jag omedelbart säga följande: De som har utfört denna studie har ingen koll på forskningsmetodik. Det mest märkliga är att de inte har en blindad testpilot. Det innebär alltså att testpiloten inte vet om skidorna är vallade är stålsicklade när glidtestet utförs för att han inte omedvetet kunna påverka glidtestet. Iom att testpiloten vet vilka skidor som han testar reduceras det vetenskapliga värdet avsevärt.

Tony Pölder sa...

skall återkomma när jag fått in alla synpunkter på detta...detta ligger ute på puls.se och skidforum.com oxå...jag skall samla alla svar o synpunkter i ett svar. kan ej sitta online 24 tim o svara på varje fråga. det är ju inte jag som gjort rapporten utan swix...men en sak "carolus"...skidorna är körda över en längre sträcka mellan testerna, var tvungen att kolla det för det är ju viktigt...JAG STÅR STARKT ÄN...och glöm att jag mjuknat ang stålsickling..var har du läst det någonstans?

Anonym sa...

ja du skrev det ju i din egen sammanfattning av rapporten...

tycker du själv inte det är konstigt att så många vasaloppsåkare åker fortare eller lika fort med stålsickling än de gjorde innan med pulver och skit???

de borde de ju inte göra om vallorna är så bra eller är de så ofärdiga i isn produktuveckling att ma mpåste vara proffs för att kunna applicera dem rätt?

Tony Pölder sa...

kul att vi fått igång en diskussion...jag kanske uppfattas som kaxig men jag är inte så kaxig som jag låter men jag står för det jag säger och skriver...det borde fler göra härinne och inte gömma sig bakom några konstiga nick...stå för vad ni skriver och lämna ut ert namn...tänker inte föra någon diskussion med "ett spöke" som kastar skit eller dylikt pga att han kan gömma sig bakom ett nick...visa vem ni är istället som Stefan Sand alltid gör, då kan vi föra en livlig korrekt diskussion om saker och ting om både rätt och fel....eller vad säger du kustlöparn ;-)

Anonym sa...

Vad ska man säga verkar som att nån blivir riktigt mycket knull...ad i röven vad gäller en jävla stål sickel det är tragiskt att läsa allt skit du skriver

CAROLUS.....
Huer många år har du åkt skidor.. Kan du ens valla skidorna med glid..?? Du låter helt hjärntvättad.
Men men Vasaloppet border vara en lagom distans om nu denna jävla sickel är så bra då kan väl Jörgen Aukland ta nya skidor och sickla i vinter och se om han hänger med.. Vasd jag vet har aldrig Antonina åkt ovallat.. Dessutom står Kuzmins fru Antonina och säljer vallor på längdträffar och hur jävla trovärdigt är det!!!!????

Fanns det någon leverantör som inte KUzmin tiggde vallor Från??? Vilka gav vallor och varför har ha n gjort denna rapport? Ta reda på detta CAROLUS kanske du också ser verkligheten....

Men du kommer till verkligheten du med....

Eller vad säger du Tony????
Dalkungen

Anonym sa...

Va tråkigt det kan vara och läsa skidforum just nu... Ingen anti stålsickel skriver bara alla idioter som tycker sig veta att det funkar bättre..

FAN! Man håller på med vallning hela vinter halvåret. Man har varit med och vallat på högasta nivån man kan vara på. Men aldrig någonsin har vi bara sicklat skidor och åkt. Alltid har man använt glidvalla på sina skidor.

Varför man använder valla och strukturer på skidorna. Är för att få minskad friktionsbildning mellan skida och snökristaller. Kolla bara på Alpint vad händer om man inte vallar belaget där???
KAN NI DET NÖTTER?

SVARET ÄR: Att man bränner belaget, friktionen mellan skidan och snökristallerna blir för hög. Det syns tydligt på en alpin skida då det blir ett glapp mellan stålkanten och belaget.

Den dagen man vinner en världscup på Kuzmin sicklade skidor är jag beredd att hålla med. Men det kommer aldrig att ske. Men eftersom Kuzmin har lyckats att övertyga er om att stålsickla era skidor. Varför kan han inte fara till Swix och visa sin avhandling då? För att den har stora BRISTER!!!!!!!!!!

Eller sickla ett par skidor till Någon av tätt killarna på Vasaloppet??????

Anonym sa...

Kan vi inte nöjda oss med att konstatera tre saker:

1. testerna är helt olika genomförda och kan svårligen jämföras

2. båda är precis lika ovetenskapligt genomförda

3. båda läger har en dold ekonomisk agenda som ger dem partiska och opålitiga som "forskare"

ps. trots att denna swixrapport var ett pinsamt inlägg i debatten kommer jag fortsätta valla mina skidor.

Anonym sa...

Två mycket konkreta frågor till Tony Pölder och Swix att svara på:

1) Finns det blindtester där vallaegenskaper efter 30-50 km:s åkning är testade?
Om ja: Var kan jag läsa rapporten?
Om nej: varför inte?

2) Exakt hur mäter ni mängden smuts som fastnat i belaget?

Anonym sa...

Jag/vi har varit väldigt skeptisk till kuzmins sickel, men tyckte det vore värt att prova.
Vi provade först på ett par gamla skidor i torsbytunneln, med slående bra resultat.
Vi testade vidare i långberget, med vasaloppsskidan och dom skidorna har aldrig gått så bra som då.
Under Marcialonga var vi flera som körde på kuzmin, våra skidor gled inte sämre eller bättre än någon annan.
På vasaloppet kändes det kanske lite trögt i början men skidorna gled bättre o bättre ju länge loppet led.

Sammanfattnigsvis så tycker jag att kuzmin är ett väldigt bra alternativ till motionärer.

Anonym sa...

Hej lillevän....
En vaken människa som nu vet att allt di säger kan dras med en enda enkel liten slutsats är...

1. Vasaloppets början ren natur snö går tungt med kuzmin slutet konstsnö... Glider bättre..

2. Torsby skidtunnel BARA konstsnö..

3. Marcialonga också bara konstsnö...
Funkar inte i natur snö bara sprutad snö om det ens är bra då... När du var i Tunneln testade du då dina två par exakt likadana skidor???
En med pulver eftersom det äv väldigt fuktigt och ett par KUZMIN sicklade skidor... Samma serie nummer???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Vet du vart det sitter????
Vill se bilde på serienmmren???

Tony Pölder sa...

jag förtsår inte att ni som tror så hårt på stålsickling blir så arg när vi som jobbar med skidor o vallning säger att vallat går bättre...det är ju ditt liv "stålsicklare", du får väl göra som du själv vill...vi som vill ha bra skidor och åka så fort det går tex på ett Vasalopp vi göt det med rätt spann/rätt stenslipat och sedan med rätt glidvalla...det är för många som åker valla och som har testat och vet det...men ni som vill köra stålsicklat...fine gör det då...ni bestämmer ju över er själva..svårare är ju inte livet...att sitta och skriva en massa hårda ord mot varandra här gör ju inte att det glider bättre i spåret...jag förstår inte er pajkatsning och värderingar av människor...en del är ju svensson, en del är kalle anka testare och en del är specialister...låt det vara så...

Anonym sa...

Ok - Alla ni som vet bäst och tycker "SICKLAT" är BÄST - Skulle vilja veta vad ni har för tävlingsresultat som motiverar att "sicklat" är bäst?

/Nicke

Anonym sa...

Jag har åkt även på natursnö med bra glid.
Och nej jag har inte gjort några vetenskapliga tester med serienummer, men som sagt tidigare så är jag en motionär som brukar åka runt 6 timmar.
Man måste prova innan man kan uttala sig, å sen är det upp till var och en att fatta sin uppfattning,
För mig funkar det bra iallafall.

Anonym sa...

Hei har fulgt debatten i Sverige om Kuzmin metoden i lang tid. Har ogsaa brukt metoden mye, baade til langrenn og alpinski og onsker aa finne ut hva som egentlig fungerer paa forskjellige forer.

Jeg har ingen vitenskapelige tester, og vet derfor ikke hva som glir aller best hverken pa kort eller lang distanse, med eller uten struktur.

Men det jeg gjor er aa bruke Kuzmin metoden til trening baade langrenn og alpint, mens jeg vallar i forbindelse med viktige konkurranser (kanskje fordi jeg ikke toer aa gjore noe annet.

Men siden jeg har 2 jenter kjorer aktivt alpint og gaar aktivt langrenn saa prepper jeg ski hver dag. Det er ingen tvil om at Kuzmin kombinert med mye staalborsting og bruk av fibertex fungerer veldig bra. Saalen blir ikke mere slitt enn en ski som glides jevnlig, men jeg er aapen for at man kan faa noe bedre gli ved aa bruke glid valla og varianter av Cera, saape eller pulver.

Konklusjon> Kuzmin til trening, valla til konkurranse

Hilsen Dag Helland-Hansen