29 oktober 2008

SLUTA STÅLSICKLA!!!


Dåså…gott folk!
Man kanske inte skall dra igång ”en björn som sover” för Kuzmin o hans sickel har väl mer eller mindre ”nästan försvunnit” nu.
Men jag skall ändå köra ett varv till…och jag skriver inte detta för att jag skall tjäna mer pengar eller att jag inte tjänar pengar nu och måste skriva det…sickeln har ju funnits några år nu och det säljs valla som aldrig förr och herr Pölder överlever faktiskt och tjänar lite pengar ;-)…trots kuzmins konstiga sickel…

Inledning så att alla förstår vad som diskuteras:
När Leonid Kuzmin våren 2006 presenterade sina forskningsresultat rörande preparering av längdskidor ställde sig många i skidvärlden frågande?
Kuzmin hävdar i stort att man genom att stålsickla glidytorna på en längdskida kan uppnå samma eller bättre glidegenskaper som vid traditionell paraffinering.

Swix, som är marknadsledande på valla, ställde sig frågande till det vetenskapliga upplägget i avhandlingen och pekade på stora luckor. Man uppmanade oberoende part att på ett vetenskapligt sätt försöka reproducera testerna. Man bjöd även in Kuzmin för att diskutera rapporten vilket dock ignorerades.
ingen oberoende part har gjort något vetenskapligt test av Kuzmins teorier så valde Swix att under vintern 2007-2008 genomföra ett antal tester av Kuzmins metoder som en del av sitt i övrigt mycket omfattande testprogram.

Man lät preparera skidor enligt Kuzmins föreskrifter och testade dem mot skidor vallade med relativt billiga CH och LF paraffin.
Resultatet blev en katastrof "för ovallade skidor" och visar tydligt att vallade skidor alltid går bättre….
-------------------------------------------------------------------------------------------
Nog om detta nu…nu var inledning klar…nu kommer herr Pölder att kasta ur sig lite påståenden och tankar: ...ta det inte så j-kla allvarligt med alla påståenden utan läs o begrunda o dra dina egna slutsatser nu....för du...vi lever i en fri värld och var och en rår om sitt eget liv---eller hur ;-)

Och du…som Kuzminsicklat dina skidor…bli inte rädd nu-det går att rädda dina skidor troligtvis, de är kanske inte helt förstörda…se till att stenslipa upp de och grunda igång de från scratch så skall du se att det fixar sig.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Kuszmins test är INTE vetenskapligt gjord !

Swix test är vetenskapligt gjord och offentlig !

Universitetet som står bakom Kuzmin erkänner att det finns brister i Kuzmins framställan.

Kuzmin sickeln är en myt, en dålig myt som är framtagen för att ”tjäna pengar på”-enbart det!

Kuzmins sickel är NOLL i Norge, det är bara i lilla SWE som ”det jollras” om den.

Ingen i världseliten använder metoden, om det skulle vara så bra så skulle världscupvallarna stålsickla o köra utan valla- MEN INGEN GÖR DET!

Rent belag samlar mer skit framförallt i smutsig snö.

Att stålsickla en skida förstör belaget som blir mindre och mindre efter varje sickling
.
Plast glider bra---VISST—men belaget är ”belag” i alla temperaturområden dvs förändrar sig inte men det gör juuu snön vilket betyder oändliga variationer på glidet om du åker ovallat. Valla optimerar ytan mot snön, plast gör det inte!

Ingen har gjort en riktig vetenskaplig test på detta….inte förrän nu när SWIX har kommit med en.

För många skidåkare ute i swe har gjort egna tester mellan sina skidor och skrivit på någon blogg att det är ju kanon med stålsicklat o ovallat ( jag känner en kuf strax söder om Stockholm som kör hårt med detta ...ler) . MEN HALLÅ… det är väl inget vetenskapligt över det….om man skall göra det vetenskapligt så får det allt vara lite noggrannare….läs mitt nästa inlägg hur man gör en vetenskaplig test på skidor o valla.

Om en oberoende part…(kunnig dock) skulle läsa Kuzmins rapport och SWIX rapport så lovar jag att man skulle elda upp Kuzmins rapport…och låta SWIX:s rapport ligga kvar på bordet…that’s the fact.

Ni skulle bara se rapporten---ni skulle bli mörkrädda ni som stålsicklat.

som skrivet---bli inte arg på herr Pölder nu...det är ju en rapport bara-lev som du lär och stå för det du gör så blir livet roligt och j-klar så bra glid du kan få om du gör rätt...ler

10 kommentarer:

Timjan sa...

"Ni skulle bara se rapporten---ni skulle bli mörkrädda ni som stålsicklat."

Ja men sitt inte där och tryck ur dig en massa vätgas, lägg upp rapporten. Det finns en massa intresserade människor som efter eget huvud kan bedöma en vetenskaplig rapports kvaliteter. Vi behöver ingen Mulla som tolkar åt oss. Kom igen. Give us your best shot.

Anonym sa...

Ja det var ju kul att det händer i vallaleden, vi har väntat i ett par å rnu på att någon av de stora ska våga komma med något konkret motargumnet, så det var ju på tiden.

För övrigt har Kuzmin vid ett flertal tillfällen bjudit in vallafabrikanterna att debatera med honom med de har aldrig dykt upp.

Vad är det som gör SWIX mer trovärdiga och vetenskapliga än Kuzmin? De har ju givetvis inget egenintresse i detta(förutom att de säljer en massa valla då förstås).

För att överhuvudtaget kunna göra en bedömning av SWIX rapport måste den ju publiceras i sin helhet så att var och en kan ta del av den, det är ju en del i det vetenskaplig att ställa upp sina rön för att de ska kunna prövas.

Du kommer faktiskt inte med något enda vetenskapligt argument vad som är fel med Kuzmin och vad i SWIX-rapporten som motbevisar detta bara att det gör det. Det sättet att skriva på saknar all vetenskaplig argumentation vi får hoppas att SWIX-rapporten är skriven med mer subtans annars står har det inte framkommit något nytt.

För övrigt forskas det nu på flera ställen i Sverige om skidglid och belag bl a bedriver den framstående och erkände Sture Hogmark forskning på området. Att forskarna intresserat sig för området beror i mångt och mycket på Kuzmins rön. Vi ser idag bl a Primatera ett företag bestående av framstående svenska forskare har tagit fram en egen sickel utifrån sina studier.

Så min käre Pölder sicklingen är långt ifrån död.

Och det är ju kvalificerat skitsnack att påstå att sicklade skidor behöver slipas om de ska vallas igen. Sicklinge ger en mkt finare yta än vad slipen ger även för vallning.

Så för dig som vallar det är inte kört skidorna är inte förstörda det är bra att ta fram sickeln och dra ett par ggr så kommer de att gå fort igen.

Vi väntar fortfarande på att få tillgång till rapporten och inte sedvanlig Kalle-Anka argumenatation.

Anonym sa...

du år seriös du..not
att kalla SWIX för oberoende jo tjena.

sedan borde väl du som är så kunnig och insatt att det tvärtemot vad du skriver pågår oerhört seriös forskning på området utifrån Kuzmins teorier bla vid Uppsala univ.

tom belagstillverkarna ger ju Kuzmin rätt..

du har noll koll vill bara sälja en massa valla.

Anonym sa...

Ok - Alla ni som vet bäst och tycker "SICKLAT" är BÄST - Skulle vilja veta resultat ni har uppnått på tävling med "SICKLAT"......

/Nicke

Anonym sa...

Kuzmin var och höll föredrag i Uppsala och kort därefter tog de fram en liknade produkt och lanserade. Kuzmin har motarbetats.
Vad som är bäst tekniskt lägger jag mig inte i.

Stefan Lundgren sa...

Det finns väl egentligen bara ett problem med att sickla och det är att belaget så sakteliga försvinner. Livslängden på skidan blir kortare än vid glidvallning. Men att hävda att Swix undersökning är vederhäftig och att Kuzmin enbart skulle vara ute i egen vinning är ju befängt. Inse hur enfaldigt det är. Swix vill sälja valla och denna part i målet beskriver naturligtvis vallning om det bättre. Därmed bör väl möjligen Swix misstänkliggöras för ovetenskaplighet. Det är ju katastrof för vallatillverkare ifall man på sikt får sluta sälja glider. Däremot så har ju Kuzmin inget att vinna på att lansera ett alternativ till slipning och glidvallning. Stålsicklarna innebär inte någon förmögenhet för honom. Han skulle ju lika gärna kunna göra en förtjänst på att själv sälja vallor genom att i så fall styra undersökningsresultatet mot att valla skulle vara bättre än sickling.

Anonym sa...

Pölder i nötskal

Robert sa...

Kuzmin själv svarar swix i en tv-"duell" i programmet plus att stenslipning också sliter ner belaget. Belaget slits dock ner mycket mindre när man sicklar enligt Kuzmins metod, säger han.

Robert sa...

Enligt Kuzmin slipas mycket mer av beläggningen bort med stenslipning än med Kuzmins sickel. Se youtube och programmet Plus från 2005 eller 2006.

Anonym sa...

Men nu har ju Pölder själv börjat sälja stål sicklar ........hur förklarar han det?