08 januari 2017

PÖLDERS NYÅRSKRÖNIKA...lite sen :-)

...klurar lite!

LÄNGDSKIDSMARKNADEN I EN ENDA RÖRA OM MYCKET OCH RUNTOM!

Intresset är stort/högt men oxå i en viss turbulens...branschen hårdvarumässigt är inne i en kris!
3 dåliga vintrar nu...denna inkluderad slår hårt mot tillverkarna och för oss som säljer deras varor...vi får se nudå om vi får vintern kvar här i januari = viktigt viktigt.
Det är några år sedan som vi hade "de bra vintrarna där runt 2010 då allt längdintresse exploderade" i Sverige. Därefter så har man börjat se väldigt många fler rullskidsåkare tex utefter vägarna...innan 2010 var det väldigt sällsynt :-)
Dock då...jag vill inte vara pessimist....intresset är högt för att åka skidor fortfarande och vi som är specialister/säljer med kvalitet :-) mår gott....vi har ju er kunder som köper på förväntan + som åker till snön eller på konstsnö och inomhus...och ni/dem vill köpa utrustning "med kvalitet och bra utplock för rätt behov" :-)...ni har blivit fler och ni har förstått att det är kul att träna/åka med bra grejjor!
Inte lika kul att vara med i "kedjerejset"...kriget som pågår mellan alla olika sportkedjor med både vinnare och förlorare...tufft att försöka ha fullt sortiment i en butik både sommar och vinter nu när inte vädergudarna är med oss i SWE...kunde prata mycket om detta men väljer att låta de kriga på därute så sköter vi våran egen affär/webb och fortsätter att sälja på kvalitet och kunskap med stort sortiment.
Vasaloppet rullar ju på som tur är men det är inte för inte som man klurar på hur det skall se ut om 50 eller 100 år....
Ska bli spännande att se väderutvecklingen framåt...jag tror inte det är så illa som många säger...vi kommer att få vintrar framöver oxå....beror bara på hur jorden rör sig...vart vinterbiten hamnar år från år....nu har vi missat kakan i tre år så snart är det dags igen!
PRODUKTMÄSSIGT DÅ:
LÄNGDSKIDOR...

Fischer rules givetvis på det bättre segmentet...outstanding i volym där och nu kommer de till nästa år med nya modeller + egna bindningar som heter Turnamic (samarbete med Rossignol)...kompatibla för pjäxor från Alpina, Madshus, Rossignol och givetvis då sitt egna märke Fischer.
ujujujujujuj säger jag
tufft läge för Rottefella i ett huj...spontant så loosar de minst 50% i försäljningsvolym på Fischer/Rossbeslutet med egna bindningar...

Rottefella tappar sulförsäljningen dvs inte bara bindningsförsäljningen...sulorna gjordes även de av Rottefella....de som satt på Fischer- och Rosskor!
Turnamic kommer oxå att vara flyttbar ung på samma sätt som NIS/Rottefella men deras bindningar passar inte på Turnamicplattan!
Kvar står nu bredvid denna kampen... Salomon/Atomic...
Den eviga frågan....skruvat eller flyttbart...Salomon/Atomic = skruvat

Salomon med sulor både för SNS och PROLINK...Atomic bara för Prolink!
SNS = gamla systemet...still going strong inkl fantastiska pjäxor
PROLINK = nya kompatibla systemet som passar till NNN/Rottefella
Alla bindningar skruvas FAST I SKIDORNA...och kommer även så göras med nya Turnamic.
Vinnare i detta bör i pjäxväg vara Fischer, Rossignol och Salomon....men även då SUPERSTARKA Alpina...

...bör kunna stå sig stark via detta fenomen som hänt!
Alpina...de röda skorna syns väldigt mycket "runt eliten" och är vid sidan av Fischer giganten på "ickesalomonbindningarSNS"
Nu blir det lite intressant...Madshus blir ju lämnade skid- och pjäxmässigt "åt bara Rottefella/NIS"...så vart hamnar Alpina i detta då...hur mycket kommer Fischer ta i marknadsandel där...eller kommer detta kanske att gynna Alpina än mer i volym....du som åker Alpina kan ju välja tämligen fritt på och med bindningar:
Turnamic
Prolink
Rottefella
Skidmässigt blir man lite orolig runt Madshus...för tillfället till salu...inte för att det går dåligt för dem utan för att koncernen som äger dem vill sälja av sin sportdel.
Madshus kingar på spann och kvalitet och som har fått ett omtag med sina suveräna skinmodeller...tjaaa de gör ju kanonkanonfina vallningsbara oxå...och har så gjort väldigt väldigt länge!
Vi tänkte trycka på lite mera med Madshus kommande åren men just nu stannar vi upp lite och inväntar lite svar runt detta och vad som händer o sker runt Rottefellakonceptet oxå...
Det har ju varit på väg att bli Fischer, Madshus och Rossignol på skidor länge nu på pallen....men nu är detta lite osäkert....tjaaaa oxå pga att Salomon och Atomic har under de sista åren gjort ett fantastikt jobb med sina skidor...läs spannkurvor o belag!
Just nu kan man faktiskt säga att vi har FEM starka bra märken där givetvis Fischer leder ligan men där alla har sin plats...både på styrkor och svagheter!
Sen finns ju därbakom...Peltonen, finska märket som aldrig rycker loss säljmässigt...mest pga att de fem stora är "liksom de fem stora"...men även marknadsföringen är låg på märket vilket gör det svårt att ta sig upp i volym....klassmässigt så är det bra saker :-)
Finns fler märken...men de är inte värda att nämnas...inte iaf än :-)
STAVBITEN:
Swix Swix Swix och bara Swix :-)
Så är det bara...däruppe på toppen!
Visst...Leki, Madshus, Salomon, Fischer KV+ mfl är bra o syns där ibland i rutan men Swix är Swix :-).
De tar det på bra kork...bra controlrem...bra truglösning och fantastiska rör + att Oneway har dabbat sig rejält :-)...starkt märke som utmanade hårt för några år sedan!
Vi kör som ni förstår hårt med Swix och sen löser vi mängdsäljet tillsammans med Leki som har en fantastisk controlremslösning som är unik "med avtagbara remmar som sitter kvar i handen" när du typ skall dricka eller ta av eller på dig en jacka.
Vi får nu vad som sker om vintern fortgår och säljet runt skidor drar igång mer...så kan stavmarknaden verkligen förändras...
PJÄXBITEN
Tjaaaa har väl redan pratat lite om den härovan vid skidor o bindningar...men...
För oss känns det fortfarande som Salomon mot Alpina om topplatsen....Salomon säljer på sin sköna känsla när man sätter i foten i pjäxan och Alpina säljer på sin kvalitetskänsla och på att "de röda skorna" ses väldigt mycket nu i tv-rutan när du tittar på världseliten!
Fischer blir nog lite galen på mig när jag inte nämner "fischer som topp 2"... :-)....de vill o kanske är snart TOPP 1...på pjäxor...Turnamic är ju ett ytterligare steg närmare detta fenomen!
Vi tror dock att Salomon o Alpina kommer att bita ifrån några år till ändå...märkena har lång gedigen tillverkningstradition...och båda har ju sulor som funkar på alla längdskidmärken...mm även Salomon då med sitt nya prolinksystem :-).
Jag har inte nämnt Madshus och Rossignol än....de gör oxå kanonfina pjäxor...men har svårt att få volym i säljet...lite spännande blir det med Ross nudå och Turnamic = bör bli +
Madshus kanske lite tuffare pga lite ensamma med NNNsulor...svårt att sia om, vi får se!
VALLA
Här skulle man oxå kunna skriva Swix Swix Swix och bara swix :-)....men då går nog "majjan" i taket med sitt Skigo....den gamle världsmästarn...
Men i butik så är det "mycket enkelhet som gäller"....enkla beslut till bra säkra vallor för er kunder.
Ni ska ju inte ha för många vallor i er vallabox och framförallt inte för många olika märken.
Här hamnar valet ofta på Swix trots att typ Skigo ibland/ofta har bättre eller lika produkter som Swix...Skigo är heta på att utveckla nya förbättrade produkter!
Sen ska vi inte glömma.... Toko, Rode, Start och Rex....finns fler märken men som jag skrev....ENKELHET OCH FÅ VALLOR O MÄRKEN ska det vara i din vallabox!
Toko har framgång nu på topp med sina HF-vallor och pulver!
Rex likaså....
Start är ju liksom TEJP...fast oxå väldigt mycket mer!
Rode är burkvalla i nysnö och klistervalla "väldigt ofta och väldigt väldigt bra"!
KLÄDER
Utvecklingen går vidare och ni kunder har verkligen börjat fatta vad som gäller och hur man skall klä sig...
TUNNA LAGER ...FLERA LAGER...VINDSKYDDAT FRAM är det som gäller!
Tillbaka är tänket nu med tunntunn jacka ovanpå en kondomdräkt....dvs kondomtights med långkalsong under inkl Gunde/Gunda + då en vindskyddad tunn jacka....snyggt o "fartigt".
Nu hoppas vi på en bra vinter 2017...december var liksom inte bra 2016!





Inga kommentarer: