16 juli 2018

LÄNGDSKIDSTAVAR












...sitter här o räknar....????
SWIX
EXEL
ONEWAY
LEKI
KV+
SWENOR
ELPEX
SKIGO
MOON
ROSSIGNOL
MADSHUS
JOFA
SALOMON
KOMPERDELL
YOKO
REX
.....ja usch ja :-) har säkert glömt någon oxå i raden!
Det svänger liksom i längdskidbranschen, när jag tävlade och det var läääääängesedan :-)...typ 80-talet så var det Exel...o sen lite swix...lite LP-staven och även Jofa som gällde!
tjaaa Wassberg tävlade nångång med Moon med "koppavslutning" därnere...ja det går knappt att beskriva hur det såg ut....kanske någon har en gammal bild???
ler...här kommer den

Exel var kingar på kolfiber då och under många år så dominerade märket marknaden pga detta...tills swix närmade sig mer o mer.
Dessa två märken finns kvar men nu är swix en gigant o exel väldigt små
Swix är norskt...och det är nästan bara det enda stavmärket från landet i väst...finnarna däremot med exel har haft o har massor av olika stavmärken...lite konstigt att det varit så "stavinriktat"
Finnarna ändrade verkligen världsbilden för runt 10 år sedan på stavar när märket ONEWAY bildades....och tog sig in på marknaden med fullt längdsortiment med då stavar i frontlinjen...men de körde även skidor, pjäxor, bindningar och konfektion mm mm!
På något sätt växte de i bredd to much...märket söndrades liksom...dryga 50% marknadsandel hade de innan Swix tog tag i det igen med eget ägande från hemlandet rakt in i Sverige...tror det är 5 år sedan...kanske 4...de har vänt på skutan så nu dominerar de totalt!
Uppstickare har haft chansen...typ skigo, salomon o madshus men de har inte fullt orkat med att ta steget upp på "PRISPALLEN" i sälj!
Oneway då i konkurs för tillfället men uppköpta av giganten Fischer som har egna stavar?????.....jaaaa vad sker liksom....beslut om att EJ sälja OW 18/19 florerar och det är nog så...INGA OW till kommande vinter. Vi får hoppas att märket kan serva reservdelar iaf...ska bli spännande!
Ni som är uppmärksamma o som kikar på eliten på tv har med säkerhet sett en del färgrika stavar på toppåkare såsom Sundby, Kläbo, Halvarsson mm....blåröda och röda och rosa :-)
Dessa är KV+ och Leki....KV+ längre tid än Leki men just nu inför 18/19  så känns Leki hetare o har en starkare profil säljmässigt i SWE...och jag tror även i Norge.
För oss känns Leki som nummer två nu med väldigt fina stavar....både rörmässigt men framförallt runt korkhandtag o controlremmar där de har flera lösningar...deras click-onlösning med remmen fast i handen trots att du tar av staven är BIIIIG succé!
Jag säger bara....skidskytte vid vallen...ta av och ta på easy....och typ vid varje vasaloppskontroll....när du skall dricka :-)...
Hur ser det ut då....summering:
Swix etta
Leki tvåa...vill skriva klar tvåa
TREA...???? .....ingen aning faktiskt...
Pölder Sport släpper den tanken...bånkar på med de två stora nu :-) och sen kommer vi givetvis ha alla toppstavar av alla märken som är värda att nämnas.
SWIX ETTA...pga suveräna rör....kanonlösning runt controlrem o kork...nu till denna säsongen så kan du bygga helt din egna stav...utefter dina egna tankar!
sen då...lösningen därnere...att kunna byta trugor såååå enkelt o med så stor valmöjlighet...INGEN SLÅR DE PÅ FINGRARNA RUNT DETTA!

Inga kommentarer: