22 juli 2019

FIS beslutar o styr

Dom nya reglerna kommer att påverka landslagen både i Norge, Ryssland och Sverige samt säkert också andra länder. Målet är alltså att få en mera rättvis idrott där man tävlar på lika villkor.

Utrustningshysterin inom längdåkningen har blivit för dyr. Enligt Dagbladet visar en ny undersökning att dom stora nationerna använder 33 procent av sina pengar på valla mot endast 15 procent på träningsläger för dom aktiva.
Över hälften av utgifterna i världscupen används enligt tidningen idag till valla. Lön och utgifter till personalen kring landslagen blir ett problem både för nationerna och arrangörerna. Och dom allra bästa åkarna har även privata vallare som dom betalar själva. En större klasskillnad skall man leta länge efter.
FIS stoppar slipmaskinerna
Vid den pågående FIS-konferensen i Kroatien fattas beslut som får stora konsekvenser för dom stora skidnationerna, som till exempel Norge och Sverige.
Nu förbjuder man slipmaskinerna som dom rika nationerna har i sina vallalastbilar vid både OS, VM och världscup. Dessutom skall man inte kunna testa banorna långt i förväg som dom rika gör och som dom med mindre pengar inte har råd med.
Det blir också förbjudet att inspektera OS- och VM-banor på förhand. Det är ju något som dom stora länderna praktiserat i lång tid. Det kommer man att märka av redan inför OS i Beijing 2022 då det inte är någon vits att åka till Kina året innan för att testa banor och valla.
I tillägg förbjuds flyttbara slipmaskiner som dom största nationerna har i sina vallalastbilar. Norge skickade till exempel sin slipmaskin med båt till OS i Korea 2018. FIS bestämmer också att vallalastbilarnas storlek och energiförbruk skall begränsas.
– Målet är inte att stoppa Norge. Det gäller lika mycket Ryssland och Sverige, men dom olika tävlingsförutsättningarna säger att vi måste göra något

....

Holmenkollen tillbaka till individuell start
Dom traditionella världscuptävlingarna i Holmenkollen kommer att ändras tillbaka till individuell start. Det sker både för damernas 30 km och herrarnas 50 km och ändringen kommer att genomföras i säsongen 2021.
På senare år har banan varit drygt 8 kilometer och enligt det nya förslaget kommer herrarna att åka en bana på 10 km fem gånger medan damerna kommer att åka samma bana tre gånger.
Enligt FIS är det speciellt det ryska landslaget som pressat på för att få flera enkeltstarter i världscupen.

...

Mixad stafett också i längdvärldscupen
Skidskyttet har haft mixade stafetter i flera år. Nu kommer också längdåkarna efter och den kommande vintern blir det en mixad stafett över 4x5 km i världscupen.

....

Ändringar också i Tour de Ski, där FIS inte varit nöjda med att många toppåkare avstår tävlingen och flera sprintstjärnor hoppar av innan slutet.
För att undvika det sista inför man nu en sprinttröja precis som cyklisterna har t ex i Tour de France. I tillägg görs alltså den avslutande etappen om till en masstart för att få mera action uppför Alpe Cermis. Motståndarna menar att första åkare i mål skall vara segrare i Tour de Ski, men nu är det inte säkert att det blir så.
Den näst sista etappen i Val di Fiemme som varit en masstart över 10 km för damer och 15 km för herrar blir nu istället en sprint. Vid dom inlagda sprinterna får man nu poäng istället för bonussekunder. Bland annat kommer det att vara två sådana sprinter på den avslutande masstarten.
För att vinna sprinttröjan måste man dock fullfölja Tour de Ski och alltså ta sig uppför monsterbacken Alpe Cermis.

Inga kommentarer: